Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Здравословно- брашно от рожков

Здравейте :)

Напоследък съм се запалила по здравословните и актуални съставки в кулинарията и сладкарството. И днес ще ви представя какво пробвах последно. Това е брашно от рожков, за което преди само бях чувала. Прочетох много неща, за полезните му качества и бях удивена.
 И тъй като обичам да експериментирам, не се поколебах да си го взема :)


Ето и малко повече информация, за тези които не са запознати:
Рожковът е бобово растение. Не е широко разпространено у нас - среща се по Черноморието и в някои части на Стара планина, но до 500 м над.в. Сушените му плодове имат полезни свойства, подобни на тези на годжи берито. И макар, че и рожковът като него стана популярен в последно време, всъщност той далеч не се използва от скоро. Както казват – всяко ново нещо е добре забравеното старо. Сушените шушулки на дървото са се стривали за подсладител много преди да се появят захарната тръстика и цвекло. Освен качествата му на здравословен кулинарен продукт, древните цивилизации са открили и свойството му да лекува. Още в древен Египет са смесвали шушулки на рожков с овесена каша, мед и восък срещу диария,
 а през I век, Дискоридис пише, че рожковът действа добре за облекчаване на болки в стомаха и проблеми със храносмилането. Днес е известно също, че растението помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.


Рожковът съдържа витамин B1 колкото ягодите и повече витамин A от аспержите. Не съдържа глутен, богат е и на витамин B2, магнезий, калий и микроелементите желязо, мед, никел, манган, хром и най-вече – на калции. Количеството му в рожковите е три пъти повече от това в какаото, което е два пъти по-калорично от брашното от рожков. Широко разпространено е имиджът на рожкова като заместител на какаото. Ако говорим за шоколадовия цвят, който придава на сладкишите – да. Но за аромата – не съвсем. Това са два различни продукта. Рожковият плод е също така богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Поради своята еднаквост, семената на рожкова (бобчетата) в миналото се използвали като единица за тегло — карат.

И след всички тези полезни качества, как да не си направиш сладкиш с него :)
Аз го съчетах с брашно от лимец, пшеничен зародиш, кафява захар и резенчета ябълка, като е здравословно, да е докрай ;)


 Ето и резултата, вкуса, наистина е различен от какаовият, но също е много приятен и наситен. На мен и моята половинка ни хареса и ще си правя още доста десерти с брашно от рожков!



Няма коментари:

Публикуване на коментар