Translate

понеделник, 9 март 2015 г.

11 причини защо да пием зелен чай...

Здравейте,

снегът още белее наоколо, а на мен ми се ще вече да е цветно и пролетно. Но, няма как, времето не можем да променим, а само нагласата си :)
Днес ще ви представя 11 причини, защо трябва да се насладим на топлия зелен чай и да го включим в течностите за деня...


1. Осигурява антиоксиданти

Антиоксидантите забавят стареенето и предпазват от сърдечни заболявания и дори рак. Зеленият чай е отличен източники по-специалнона катехини. В интерес на истината, някои плодове (като нарът например) съдържат също толкова или дори повече антиоксиданти, но ако съпоставим цените и грамажа, зеленият чай определено е по-добрият избор.

2. Изгаря мазнини

Със зеленият чай получаваме две предимства в едно. Той има изгарящи мазнините свойства, но освен това помага и за производството на повече енергия. Колкото по-продължителен период пием чай, толкова повече ще се убедим в отслабващия му ефект. Зеленият чай повишава и издръжливостта при физически упражнения благодарение отново на катехините в състава му, които изгарят мазнини и ограничават незабавното усвояване на въглехидратите, а вместо тях тялото ползва за производство на енергия натрупаните мазнини.

3. Удължава живота

Едно от изследванията за зеления чай с най-голям обхват (над 40 000 души) е проведено в Япония. Резултатите от него са събирани и обработвани в продължение на 11 години. Изследователите са установили, че при хората, употребяващи редовно 5 или повече чаши зелен чай на ден, продължителността на живота била средно с 16% по-голяма в сравнение с участниците, които пиели по-малко от 1 чаша на ден. При хората, които пиели големи количества зелен чай, сърдечните заболявания се срещали с 25% по-малко.

4. Предпазва от рак

Необикновените антиракови свойства на зеления чай не се ограничават само до действието на антиоксидантите в него. Изследвания показват, че напитката има способността да ограничава храненето на раковите клетки, с което постепенно може да се стигне и до тяхната смърт, без това действие да се разпростира върху здравите клетки. Научната теория залага на обяснението, че зеленият чай блокира произвеждането на вредните ензими, които действат като катализатори за растежа на раковите клетки.

5. Облекчава стреса и стимулира мозъка

Всички видове чай съдържат специфична съставка - тианин, известна най-вече с това, че стимулира мозъчните алфа вълни и действа успокояващо. Хората, които редовно пият зелен чай, се поддават по-трудно на стреса и с до 44% по-рядко проявяват симптоми на депресия. Две изследвания от 2007 г. правят истински пробив с доказването на факта, че зеленият чай има свойството да регенерира увредените мозъчни клетки и е успешна алтернатива при лечение на множествена склероза.

6. Предпазва сърцето

Пиенето на зелен чай помага на пациентите да се възстановят след претърпян сърдечен удар. Пет независими едно от друго изследвания сочат, че зеленият чай понижава риска и от сърдечна недостатъчност, въпреки че експертите все още не могат да обяснят механизма на действие.

7. Заздравява кръвоносните съдовете

С възрастта артериите имат склонност към втвърдяване. Тази тенденция се засилва при натрупване на плаки по стените им. Когато стените се втвърдят или се запуши цялата артерия, възниква сърдечна недостатъчност или удар. Изследване от 2009 г. сочи, че зеленият чай възпрепятства атеросклерозата – втвърдяването и запушването на кръвоносните съдове. Дозата, която се препоръчва с тази цел, е 3-4 чаши зелен чай на ден, а резултатът 26 до 46% понижен риск от атеросклероза. Зеленият чай помага и за поддържането на артериалните пътища чисти, като ограничава холестерола, триглицеридите и кръвните тромби.

8. Намалява кръвното налягане

Три скорошни големи изследвания доказват, че зеленият чай понижава кръвното налягане. В едното от тях, проведено през 2004 г., е установено, че при хората, които пият редовно зелен чай, е 65% по-малко вероятно да се стигне до поява на хипертония. Препоръчваната доза е 2 чаши на ден.

9. Предпазва от диабет

Съставките епигалокатехин галат (EGCG) и теафлавините доказано регулират нивата на кръвната захар като повишават активността на инсулина, обмяната на глюкозата и блокират абсорбирането й. Резултатите от скорошно научно изследване сочат, че 6 чаши чай на ден в продължение на 8 седмици понижават нивото на кръвната захар с 15 до 20%.

10. Лекува възпаленията

Противовъзпалителните свойства на зеления чай го превръщат в идеална алтернатива при много заболявания. Например ревматоидният артрит е често срещано заболяване, което засяга 3 на всеки 100 жени (при мъжете болестта е 3 пъти по-рядка). Към момента няма лечение. Но сред ефективните средства за намаляване на болките и преодоляване на ревматоидното възпаление, зеленият чай заема все по-предно място.

11. Спомага за изчистването на организма

Той се препоръчва и на пушачите, тъй като спомага за постепенното изхвърляне от организма на натрупаните при тютюнопушенето вредни вещества. Независимо дали става дума за активно или пасивно пушене, или дори за токсини, поети от въздуха, зеленият чай доказано намалява риска от рак на белите дробове като ограничава увреждането на клетките, предизвикано от цигарения дим. Според изследванията при редовна консумация на чай този риск намалява с до 25%.

И още няколко плюса, които влияят на нашата красота:
Специалисти от Великобритания са установили, че зеленият чай е по-здравословен от чистата вода. Те опровергават твърдението, че чаят обезводнява – дори напротив – техните опити показват, че той има рехидратиращ ефект. Спомага и срещу лишият дъх и проблемна кожа, но там се прилагат компреси...

Няма коментари:

Публикуване на коментар