Translate

вторник, 10 февруари 2015 г.

Интересни факти за... Червилото!

Здравейте :)

Малко са жените, които не обичат да се гримират, дори да не ползват всички козметични продукти, много от дамите слагат просто спирала и червило.
Аз съм луда фенка на червилото. Не обичам много гланц, може да сложа малко върху червилото за акцент. Имам различни нюанси червила и най- обичам да ги смесвам и да си правя различни цветове :)


А ти, предпочиташ ли червило? Ако е да, може би информацията по- долу ще ти бъде интересна ...
Червилото е един от най-древните козметични помощници на жените. Оцветяването на устните крие своето начало далеч в историята, а ние ви предлагаме една бърза разходка от тогава до наши дни. 
Първите данни за ползване на червило датират от епохата на шумерите. Твърди се, че царица Шубад е ползвала смес, в която са се съдържали богати на желязо и олово скали, за да оцветява устните си. Прехвърляме се към Древен Египет, където е било съвсем нормално всички да носят грим, включително и мъжете. Египтяните са имали култ към бялата кожа и красиво нарисуваното лице. За червило са ползвани различни смеси от червена охра, кармин и други багрила, а очите също са били задължително очертавани в издължена дебела и черна линия.

 В древна Елада червените устни са били отличителна черта на платените жрици на любовта. За оцветяване те са ползвали всичко от червено вино до черници и други подходящи храни. В Рим добрият външен вид е бил толкова важен, че знатните дами понякога са имали хора, които са се грижели единствено за красотата и дрехите им (нещо като персонален гримьор, коафьор и стилист). На мода обаче е било пурпурният цвят за червило и също като в Египет, мъжете не са се свенили да боядисват устните си. 
Твърди се, че първото твърдо червило – първообраз на познатото ни сега, се е появило в Близкия изток. Там дамите особено са държали на червените устни, а и мъжете са харесвали това подчертаване на женствеността. Ацтеките също са имали култ към кървавочервените устни, затова и са ползвали кохинил (карминова киселина), за да постигат желания ефект.
Кралица Елизабет Първа е обожавала червилата и в нейния двор те са били на мода. Тя също така е насърчавала откриването на по-качествена и дълготрайна субстанция за оцветяване на устните в хубав червен цвят.
                               
В началото на 1900 година червилото е било израз на еманципацията на жените в Америка. През 1940 и Втората световна война пък червилото става задължителен аксесоар както за работничките, така и за по-видни дами. Учудващо за недоимъка тогава, пари за червило всички са намирали, продажбите на този козметичен продукт бележат разцвет, както и самото производство.
През 2007 година изследване за безопасността на козметиката показва, че в една трета от най-популярните марки червила се съдържа повече олово, отколкото е допустимо. Компаниите отричат, спорът продължава и до днес.
Ето и още малко интересни изследвания по темата:
Оказва се, че червилото в наситени и ярки нюанси на червеното кара представителките на нежния пол да се чувстват по-самоуверени и емоционално освободени.

Преподаватели от университета в Манчестър показали снимки на различни женски устни, като 50-те мъже, участвали в анкетата, задържали погледа си най-продължително време върху фотосите на дами, носещи червено червило, следвани от тези, гримирани с розово червило.



Паралелно изследване, проведено във Франция, пък разкрило, че сервитьорките, носещи червено червило, изкарват с 20% повече бакшиши от останалите, слагащи си кафяво, розово или друг цвят червило.
Червилото винаги е било и ще остане един от най- важните детайли за грима на жената :)
А, ето и други статии за червилата...

1 коментар:

  1. Много се говори и за червилата, които съдържат олово и вредното му въздействие. Ето един бърз тест как всяка жена може да провери дали червилото, което иска да си купи, съдържа олово. Единственото, което трябва да направи, е да драсне с тестера върху дланта си, а после да разтърка отгоре със златен пръстен. Ако цветът на червилото потъмнее значително, това е сигурен знак, че то съдържа олово. Аз вече направих тест с моето червило Бижу от Орифлейм и съм спокойна и доволна, че няма :)

    ОтговорИзтриване