Translate

неделя, 13 юли 2014 г.

Колко е важна слънцезащитата и каква да бъде тя?

Здравейте :)

За много хора слънцезащитата е досадно задължение, което разваля удоволствието от излагането на слънце. Но употребата й е от първостепенно значение за красотата и здравето на кожата, защото не само предпазва от клетъчно увреждане и фотостареене, а и намалява риска от рак под въздействие на UVB / UVA  лъчите. 

Слънцезащитата – под формата на козметични продукти и подходящи аксесоари, е също толкова съществено условие за здравословен живот, колкото и честата консумация на вода. Дори да нямате намерение да събирате тен, не бива да излизате, без да сте нанесли фотозащитен продукт и да сте сложили такъв в чантата си. А шапката, слънчевите очила и прохладните дрехи трябва да се превърнат в неотменна част от стайлинга ви.  
Опасността от слънцето се крие в дългите UVA лъчи, които греят целогодишно, дори при лоши атмосферни условия, и които са основен враг на кожата, косата, здравето. Те проникват в дълбочина през всякакви прегради, достигайки до дермата и могат да причинят сериозни поражения, както в цвета и структурата (бръчки, отпускане, петна) на кожата, така и върху имунната система (намаляване на имунната защита).

За да избегнете това, още в началото на лятото трябва да започнете да използвате подходящи слънцезащитни продукти за лице, тяло и дори за коса. Хубаво е да видите и крема за лице дали има SPF фактор и какъв е той. Минимума е да бъде поне с 15.
Много пъти имаме на разположение малко дни за почивка и искаме бързо да имаме прекрасен загар. И ползваме нещо с нисък фактор и така се излагаме на опастност. 
Най- уязвимите, разбира се са децата! И ако за нас проявяваме неразумност, там трябва да сме перфектни в защитата им. Минимум 50 за нежната, бяла кожа.
И ето някои съвети:
На първо място трябва да избирате слънцезащитата според фототипа на кожата си. Или иначе казано, според отличителните си белези. Критериите за всеки отделен фототип са определени по европейски стандарт и са пряко свързани със степента на слънцезащита.


  • Фототип I – бяла кожа, лунички, руса / червеникава коса, светли очи. SPF 50+.
  • Фототип II – светла кожа, може лунички, светла  коса, светли очи. SPF 30 – 50
  • Фототип III – светла или леко матова кожа, кестенява  коса, светли очи. SPF 20-  30.
  • Фототип IV – матова или вече почерняла кожа, тъмна коса, тъмни очи. SPF 15- 30.
  • Фототип V – тъмна (матова) кожа, черна коса, черни очи.  SPF 15.
  • Фототип VI – тъмна кожа, черна коса и черни очи. Много рядко изгаря. SPF 15.
А ето и една друга алтернатива, това са естествени масла, които имат слънцезащитен фактор. Но повечето от тях са с нисък такъв, така че може да се използват за след 3- 4 ден на излагане.


Важно е първите дни да се използва оптималния фактор, да се нанася често, особено след като сме се къпали и да избягваме най- интензивните часове на слънце след обяд. ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар