Translate

понеделник, 21 юли 2014 г.

12 храни, които ни правят щастливи :)


Здравейте :)

Кои са храните, които ни правят по-щастливи? Обикновено това са тези продукти, които спомагат за отделянето на ендорфин-  веществото, отделяно от мозъка ни когато сме щастливи. Някои хора го наричат  "естествен наркотик" или "хормон на щастието".


Има много продукти, които съдържат в себе си различни вещества, които влияят на тези хормоните. Да, наистина – вкусната храна сама по себе си повишава нивото на веществото допамин в организма, точно както слънцето, смехът, сексът, изкуството отключват ендорфините – тези малки хормони на удоволствието. За да накарате мозъка си да произвежда ендорфин, с всичка сила хапвайте люти чушки - доказано е, че от люто езикът изпитва болка, а мозъкът моментално отделя ендорфини, за да го успокои.


1. Черен шоколад-  Дори 1-2 блокчета от истински тъмен шоколод, с поне 70% съдържание на какао, са достатъчни за да освободят ендорфини и да увеличат нивото на серотонина. Забележка: За съжаление вкусният и сравнително по-евтин млечен шоколад няма същото въздействие върху организма.



2. ОрехитеОрехите съдържат няколко компоненти, които допринасят за доброто настроение. Някои от тях са Омега-3 мастни киселини, витамин В6, триптофан, протеини, както и фолиева киселина. По-високите нива на Омега-3 в кръвта са свързани с по-добро настроение и по-ниски нива на депресия. Има изследвания, според които уридинът (съдържа се в орехите) играе важна роля в подпомагането на метаболизма на въглехидратите и работи по същия начин, като стандартните лекарства-антидепресанти.

3. БананиБананите са източник на триптофан, който се използва от организма, за производство на серотонин, който както знаем е хормонът на щастието. Също така, бананите са много добри и за намаляване нивата на стрес, поради високото си съдържание на калий.




4. Спанак и зеленолистни зеленчуциВместо да посягате към поредната чаша кафе, когато трябва да станете и да свършите нещо, за което нямате сили, по-добре хапнете спаначена салата. Яденето на храни, богати на фолиева киселина, като например спанак и зелени листни зеленчуци, е сигурен начин да понижите нивата на хомоцистеинът (сяра-съдържаща аминокиселина, чието повишено серумно ниво е рисков фактор за атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдова болест и венозен тромбоемболизъм), което подпомага притока на кръв и хранителни вещества до мозъка.

5. Слънчогледови семки- Слънчогледовите семки са пълни с хранителни вещества и е установено, че намаляват симптомите на депресия, а и 30 грама от тях са вкусна и питателна следобедна закуска за стремящите се към по-здравословно хранене и начин на живот.

6. ЦвеклоЦвеклото снабдява организма с много полезни вещества, включително с дълготрайна енергия. То е с високо захарно съдържание, от което организмът бързо получава прилив на енергия. Освен от захарта енергията се повишава и от съдържащите се в цвеклото магнезий, желязо, витамин С и нитрати.

7. ЯйцаЯйцата са добър източник на витамин D, чиято липса в организма може да доведе до отслабване на имунната система. Също така съдържат и витамин B12, както и протеини, което ги превръща в отлична храна за телата ни.

8. Раци и омариАко дори само поканата за вечеря с основно блюдо омар не е достатъчна причина да се усмихнете, знайте, че раците и омарите са богат източник на триптофан, подпомагащ производството на серотонин, който е от ключово значение, за да се чувствате щастливи.

9. Горски плодове- Всички апетитни ягоди, къпини, малини и т.н., съдържат веществата антоцианидини и антоцианини, които помагат за понижаване на стреса и депресията. 



10. АвокадоТози превъзходен зеленчук съдържа серотонин – невротрансмитер, който те кара да се чувстваш добре. Освен това авокадото е полезно за кожата, косата и ноктите.

11. СьомгаСьомгата е един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на тревожността. Всъщност проучвания на специалистите показват, че редовната консумация на омега-3 предпазва и лекува клинична депресия, а също така намалява раздразнителността. Така че не пропускайте да включвате в менюто си достатъчно количество вкусни студеноводни риби като сьомга, херинга, скумрия, а също и сардини.

12. Извара-  Изварата може да окаже положително въздействие върху здравето на жени, страдащи от предменструален синдром. Този белтъчен продукт намалява раздразнителността и напрежението и се препоръчва за закуска. Намажи колкото си пожелаеш върху филийка вкусен върху пълнозърнест хляб, добавете пресни подправки и се наслаждавай на една пълноценна и щастлива закуска. Препоръчително е изварата да е с не повече от 2% масленост.




Затова запомнете, доброто настроение изисква добри храни! Наслаждавайте се на природни храни, които ще активират вашата красота и ще спомогнат за усмивката ви :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар