Translate

сряда, 9 юли 2014 г.

Разхлаждане и релакс с маточина

Здравейте!

Последните дни е голяма горещина и задух и човек се чуди как да се разхлади...
Едно от моите нови изкушения, което ми помага в топлите дни е сок от маточина. Аз имам вкъщи цяло храстче, бях чула, че се прави сироп от нея и е много приятен за лятото. Та, реших да си направя и аз :)  Погледнах в нета за различни рецепти, но разбира се пак си я преправих...
Оказа се наистина много сполучливо, свежо и супер разхлаждащо с аромат на лимон...
А като се има в предвид и полезното действие на маточината е направо бижу :)


Ето и моята рецепта:
4 шепи листа от маточина
2 л. вода
700 гр. захар
2 с.л. мед
1 пак. лимонена киселина


Приготвяне: Листата се измиват старателно и се поставят в съд с похлупак (може и кутия ). Заливаме с водата (студена) и се оставя в хладилника за 48 ч. След това прецеждаме течността и към нея добавяме захарта и меда. Разбъркваме хубаво докато се разтвори и после добавяме лимонената киселина. Наливаме в бутилки. При сервиране се разрежда с вода според вкуса :)
Аз сипвам от сиропа 1/3 от чашата и пълня с вода и ледчета...

А ето и малко повече информация за маточината:


Маточината (Melissa officinalis) ни е добре позната от билковите чайове за масова консумация. Това многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат характерна лимонена миризма, оказва редица ползи върху здравето ни, за които е добре да сме информирани. У нас маточината е известна още като маточник, лимонче, пчелник. Листата на маточина се берат в периода преди цъфтежа (към средата на юли). Ако маточината е цъфнала, листата не се събират, тъй като вече са изгубили характерната си миризма и лечебните си качества. Маточината действа успокояващо на нервната система, има антиспастично и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането. В народната медицина листата на маточината се употребяват при лечение на високо кръвновиене на свят, главоболие, за усилване на зрението и дори шум в ушите. Намира приложение за жабурене и гаргара при възпаления на венците и устната лигавица. Маточината премахва и лошия дъх.

Хубав и изпълнен със свежест ден :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар