Translate

понеделник, 14 април 2014 г.

Хранителни варианти за страстната седмица


От днес започва Страстната седмица или Седмицата на страданията – последната от живота на Исус Христос.
Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.
През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове  чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.
Аз реших за себе си, че тази седмица ще постя и се замислих какво може човек да хапва, тези дни. Оказа се, че много неща :) Ако и вие сте решили и имате същата дилема, ще ви е интересно...

Както виждате 2/3 от храните, които трябва да приемаме може да се консумират и сега. Има толкова варианти, но ние май сме си свикнали с ориз, боб и картофи и не виждаме колко много още полезни неща има?
Сега е сезона на зелената салата и можем да я комбинираме с всичко- варианти всякакви без сиренце :)
Гъбките са друг вариант- засищат и лесно се приготвят без масло обаче. Бобовите култури са прекрасен избор, носят ни много полезни вещества- леща, боб, грах..


Ето и рецептата за тази оригинална салата с леща и спанак:
http://sharemykitchen.com/bg/recipes-bg/my-recipes-bg/salads-bg/spinach-and-lentil-salad-bg/

И сега като започнем със зеленчуците край няма :)- не мога да мина без моето любимо зеле, приготвям го задушено със соев сос. Тиквичките и чушките са едни от най- любимите ми зеленчуци- рецепти бол с тях- с ориз, с доматен сос и какво ли още не...


На мен веднага ми изниква въпроса и за десерт- като любителка на сладкото, измислих страхотен вариант- тиквата :) Може да я запечете и поръсите с мед и орехи отгоре, а може и да си направите тиквеник, аз го обичам с много канела и ще направя... Но може и с ябълки...
Зелените супи също са богати на полезни неща и не бива да ги пропускаме- от коприва, лапад, киселец ...Не забравяйте, обаче без застройка :)
Имаме богат избор от плодове и зеленчуци и можем спокойно да изчистим тялото и душата си тази седмица!

И не трябва да забравяме да пием много течности, най- вече вода и чай!
Аз използвам един релаксиращ чай, с който поддържам баланс и спокойствие, а вие каквото предпочитате...

Билкова напитка „Релакс“
Разтворимата билкова напитка е уникален микс от ароматни билкови екстракти, обичани от различни култури по света заради антиоксидантните си качества. Тя съдържа лайка, която действа успокояващо и помага да се преборим с вредата от свободните радикали. Ройбосът (Aspalathus linearis) е червено южноафриканско храстовидно растение, традиционно използвано като приятна безкофеинова напитка. Мнозина го възприемат като истински еликсир заради богатото съдържание на минерали и антиоксиданти. Чаят има приятен загряващ ефект благодарение на специална съставка в черния пипер, наречена пиперин. Едно от най-широко изследваните действия на канелата е способността й да понижава нивата на кръвното налягане и инсулиновата чувствителност. И не на последно място „Релакс“ съдържа джинджифил и кардамон, традиционно използвани за подобряване на храносмилането. Комбинацията от всички тези съставки превръща този чай в перфектната напитка след вечеря.
Каквото и да решите, важно е да се чувствате в хармония със себе си и да сте щастливи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар