Translate

вторник, 9 септември 2014 г.

Омега 3- помогнете на здравето си :) / Omega 3 by Oriflame

Здравейте :)

Днес ще разгледаме една много интересна и важна Wellness тема, а именно силата на Омега 3, за какво ни е нужна тя и как да си я набавим...


Омега-3-6-9 са мастните киселини, които тялото не може да синтезира само и е необходимо да бъдат набавяни чрез храна или хранителни добавки. Най-богати на тези мазнини са рибите, живеещи в студените морета. Съществени за здравето на човека са Омега-3 (алфа линоленова киселина), Омега-6 (гама линоленова киселина) и Омега-9 (олеинова киселина). Оптималното съотношение между двете незаменими мастни киселини, омега 3 и омега-6 е 1:1 до 1:4 в полза  на омега 6. Всички ненаситени мастни киселини са предшественици на важна група биоактивни вещества - ейкозаноиди, които обуславят противовъзпалителната активност, регулират алергичните реакции, стимулират имунитета и обмяната на веществата. Ненаситените мастни киселини влизат и в състава на клетъчните мембрани.

Омега-3 и Омега-6 мастни киселини предпазват от сърдечносъдови заболявания, като намаляват  холестерола, разширяват кръвоносните съдове и нормализират кръвното налягане. Те подсилват имунната система и намаляват възпалителните процеси в организма, повишават концентрацията, усилват паметта и облекчават депресията, имат и положителен ефект върху състоянието на кожата.

Прилагането на Омега 3-6-9 предотвратява тромбообразуването при нарушено мозъчно  кръвообръщение, укрепва имунната система, нормализира работата на жлезите с вътрешна секреция, помагат при онкопатологията, бронхиална астма, ревматоиден артрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, дисбактериоза, захарен диабет, мултиплена склероза, заболявания на черния дроб, за подобряване състоянието на кожата и косата.
Омега 3-6-9 подобряват действието на инсулина, увеличават употребата на кислород, откъдето следва по-голям аеробен капацитет и по-голямо изгаряне на мазнини.  При първите признаци за недостиг на Омега-3-6-9 мастни киселини като депресия, слаба памет, суха кожа и коса, екзема, пърхот, трябва да се пристъпи към набавянето им за организма, чрез подходящи хранителни добавки.
Стотици са изследванията, които показват, че Омега-3 подобряват работата на сърцето и костите. В резултатите от проучване, публикувано в британско специализирано списание за хранене, обаче се казва, че ненаситените мастни киселини ще ви помогнат да намалите и теглото си. Затлъстелите хора, които вземат Омега-3 топят килограми. Учените смятат, че ако редовно приемате важните киселини за няколко месеца ще се отървете от свръхтеглото. „Хората, които вземат Омега-3 шест пъти дневно или три пъти по две капсули отслабват за 14 – 16 седмици”, казва ръководителят на проучването проф. Манор Гарг. “Причината е, че ненаситените мастни киселини засилват метаболизма и подобряват липидния профил на човек.” В тестовете участвали 40 мъже и жени на различна възраст, страдащи от средна форма на затлъстяване. Те били разделени на две групи като първата приемала Омега-3, а втората – плацебо. В края на тестовете доброволците от първата група отслабнали драстично. „Разбира се, ако искате да отслабнете е много важно да се храните здравословно и да спортувате, а не само да разчитате на Омега-3”, казва проф. Граг.
Кои храни я съдържат: Най- вече рибата, орехи и пекани, яйцата, бобови зърна, ленено и орехово масло, спанак и къдраво зеле, морски водорасли, тофу и соево мляко.


Омега-3 добавки
Повечето хора не си набавят достатъчно количество омега-3 чрез хранителното меню. Ето защо трябва да се приема допълнително като добавка. Дневните препоръчителни дози варират между 500 мг и 4 гр. Консултирайте се с вашия доктор за подходящите добавки. Едно допълнително предимство на добавката, е че за разлика от рибата например, те са специално пречистени и не съдържат замърсявания от живак, олово, кадмий и други тежки метали. Най-добре се усвояват добавките, в които омега-3 са под формата на свободни мастни киселини. Ето и един добър вариант за хранителна добавка Омега 3...



Малко хора знаят, че е много важно омега-3, както и другите есенциални мастни киселини да се приемат в комбинация с мощни мастно-разтворими антиоксиданти като витамин Е, витамин А, коензим Q10 и др. Друго интересно изследване сочи, че приема на Омега 3 спомага и за по- лесно зачеване, затова и на тези жени им препоръчват средиземноморската диета. Това още не е доказано напълно, но има толкова много ползи от Омега 3, че е незаменима...

Ако имате допълнителни въпроси и запитвания, може да пишете на:
nadia.barbova@gmail.com

Аз вече си го пия :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар