Translate

неделя, 15 юни 2014 г.

Вредата от маргарина и растителните масла!!!

Здравейте!
Аз по образование съм инженер- химик и понякога ще публикувам 
интересни факти за здравето и храненето, защото според мен 
имаме много неизвестни в тези сфери.

Растителното масло на практика не съществуваше в сегашния си вид
в началото на 90-те години на миналия век. До този момент, 
повечето хора получаваха мазнините си от животински източници 
като месо, лой, мас, масло, сметана и др. 
Общият размер на консумирани мазнини не се е променил много 
оттогава (дори е намалял малко), но типът се е променил драстично. 
През 1900 г. размерът на растителни масла,  които хората 
консумират по същество е нулев. Днес, хората консумират средно 
около 32 кг. растителни масла през цялата година.

Тези масла се очаква да спомогнат за намаляване на холестерола и
кръвното налягане, увеличаване на загубата на тегло и някак си 
подобряване на цялостното здраве.

Само един проблем .... отново, науката не може да докаже тези твърдения!


Какво са растителните масла / маргарина?

Растителните масла (и маргарина, направен от тези масла) са масла,

извлечени от семена на рапица (рапично масло), соя (соево масло), 
царевица, слънчоглед, шафран и т.н. За разлика от маслото или
кокосовото масло, тези растителни масла не могат да бъдат извлечени 
само, чрез смачкване на растението или чрез естествено разделяне. Те 
трябва да се извличат химически, да се дезодорират и променят. Това са някои от най- химически променените храни в менюто на хората, но 
те все още се рекламират като здравословни.
Растителните масла днес се намират практически във всички 
преработени храни, от салатен дресинг, през майонеза до 
конвенционалните ядки и семена. Тези масла са едни от най-вредните
вещества, които можете да сложите в тялото си, но повече за това след малко!

Как са направени растителните масла ?

Растителните масла се произвеждат във фабрики, обикновено от

генетично модифицирани култури, които са били силно третирани
с пестициди. Вземете например, общо-разпространеното рапично 
масло, красивата на индустрията за растително масло. То е разработено
от хибридна версия на рапица и получава името си през 80-та 
години като част от маркетингови усилия, организирани,чрез конференция
за наситени мастни киселини.
Рапичното олио съдържа високи количества токсична ерукова киселина, 
която е отровна за тялото. Рапичното масло е променена версия, също 
наречено "Рапица с нискосъдържание на ерукова киселина (LEAR)" и е 
често генетично модифицирано и третирано с високи нива на пестициди.
Рапичното масло (модифицирано рапично олио) се произвежда, чрез 
нагряване на рапица и обработка с петролен разтворител за извличане на 
олиото. Тогава друг процес на затопляне и допълнително прибавяне на 
киселина се използва за премахване на неприятните вещества (восък), 
които се създават по време на първата обработка.
В този момент, новосъздаденото рапично масло трябва да се третира с 
повече химикали, за подобряване на цвета и отделяне на различните части
на маслото. Накрая, тъй като химичния процес създава сурово миризливо
масло, то трябва да бъде химически дезодорирано,  за да бъде вкусно.
Ако растителното масло ще се използва за направата на маргарин, то се 
подлага на допълнителен процес, наречен хидрогениране, за да става твърдо
при ниски температури.
За разлика от наситените мазнини (масло, кокосово масло и др.), растителните

масла не са естествено твърди при тези температури и трябва да бъдат 
хидрогенирани, за да се постигне този ефект. По време на този процес на
хидрогениране, се създават и толкова популярните  транс- мазнини.
И накрая петролно добит, прегряван, окислен и химически дезодориран 
дресинг за вечерната ви салата .... нали? 

(Сравнете това с процеса на направа на маслото ... Стъпка 1: издояване на кравата,
Стъпка 2: оставяне на крема да се отдели естествено, Стъпка 3: обезмасляване на
крема, Стъпка 4: Бъркане, докато се превърне в масло).


Използван източник:

http://gpetrov.blogspot.com/2013/01/blog-post_10.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар