Translate

вторник, 27 май 2014 г.

7 храни за добра памет и бърза мисъл

Всички знаем, че храните, които консумираме, директно влияят върху човешкото тяло. Замисляте ли се обаче, че те оказват дори по-голямо въздействие върху функционирането на мозъка ни. Определени групи хранителни продукти имат мощно въздействие върху мозъчната енергия, способността за работа и настроението ни.


Храните, изброени по-долу, могат да ви помогнат да се концентрирате, да подобрите паметта си, да подобрите сетивните и моторните си умения, да ви поддържат мотивирани, да ускорят реакциите ви, да контролират стреса и дори да забавят стареенето на мозъчните клетки :)


1. БоровинкиМиниатюрните плодове съдържат много фибри и малко захари. Те намаляват риска от Алцхаймер, ликвидират стреса и подобряват способността за запомняне и движение.



2. Орехи и други ядкиЯдките, особено орехите и бадемите са изключително полезни за мозъка и нервната система. Те съдържат витамини А, Е и група В, а също така и калий, калций, фосфор и желязо…


3. Боб и бобови култури-  Те снабдяват мозъка ни с необходимото количество глюкоза. Богати са на фолиева киселина и витамин Б, които са от решаващо значение за функционирането на нашия „двигател”. 


4. Авокадо-  Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, омега 3 и омега 6 мастни киселини. То увеличава притока на кръв в мозъка и защитава, както целия организъм, така и  от вредното въздействие на свободните радикали. 



5. Риба-  Рибите, особено тези, които са богати на Омега-3 мастни киселини,  стимулират мозъчната дейност и правят ума остър и бърз.



6. Зеленолистни зеленчуци- Спанак, салати, зеле... със сигурност обичате поне един от тези зеленчуци. Научно доказано е, че те подобряват паметта, фокуса и цялостната мощ на мозъка!



7.  СтридиМорско изкушение, богато на селен, магнезий и белтъчини, важни за добрата функция на мозъка. 


И малко бонуси:

От подправките- розмарина и чесъна са перфектни за стимулиране на мозъчната дейност...

Черният шоколад също оказва много добро влияние, не само на на дейността на мозъка, но и на настроението ни :)

И водата, зеления чай и кафето са важни източници за фокус и енергия на мозъка ни!




Няма коментари:

Публикуване на коментар