Translate

вторник, 25 септември 2012 г.

Пренесете се в Храма на вечната любов :)

Или опитайте новата серия на Орифлейм- Тадж Махал с плодов, ориенталски аромат !

Която съдържа: 25097- гъба за тяло- лилаво цвете (3.50 лв.)
24366- гел за душ (3.20 лв. )  и 24367- течен сапун за ръце (5.50 лв. )

А знаете ли, каква е историята на Тадж Махал- ето малко информация :)
През 1607 г. когато един принц от кралското семейство Мугал се разхождал по чаршията Меена, съпътстван от върволица ласкаещи го придворни, той забелязал млада продавачка на коприна и стъклени маниста. След 5 години (в тези години принцовете не се женили само по любов) 20- годишният вече се оженил за своята 19 - годишна булка. Било приказна връзка още от началото, от онези дето устояват на интригите и клюките в двора, битки за престола и накрая знаменитото коронясване. А когато тя умира след 19 години брак, той гравира историята на камък. Тадж Махал е живия символ на величествената любов между Шах Джахан и Арджуманд Бану. Коя друга любовна история има толкова величествен паметник?


Тадж Махал е мавзолей в град Агра, построен от императора Шах Джахан за любимата му жена Арджамунд. Като млад принц Кхуррам, третият син на император Джахангир, се жени за красивата принцеса Арджуманд Бано Бегум, от която има 14 деца. През 1628 г.  Кхуррам заема императорския престол под името Шах Джахан (господар на света), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца). Мумтаз Махал придружава съпруга си при всички негови военни походи. Изключително близки по характер, дори някои историци твърдят, че заедно взимали решения относно бъдещето на империята. Мумтаз умира по време на военна кампания през 1631 г. при раждане на 14-тото им дете на 39-годишна възраст. На смъртният си одър тя го моли, да съгради нещо голямо и велико, с което да я почете. Императорът увековечава Мумтаз Махал с построяването на неповторима мраморна гробница. Дълъг и изтощителен бил „строежа на любовта“. Настъпила жестока финансова криза в империята. В този момент един от големите му синове съзрял възможност най-после да се възкачи на престола. Обвинил баща си и превзел двореца. Мечтата на Шаха била да построи за себе си черен на цвят мавзолей. Точно срещу белият, но така и не се сбъднала.
Чудото на света: За хората по света Тадж Махал - мавзолея на Мумтаз Махал жената на Мугалския император Шах Дажахан се олицетворява със самата Индия. Неговите извити и красиво изградени куполи и големите четвъртити основи около тях са позната картина от стотици туристически брошури и картички. Тадж Махал е безспорно една от най-забележителните постройки в света. Прославен с величествена архитектура, изящество, той се причислява към на гордите постижения на човечеството и е неземна част от списъка на най-големите чудеса на света. Като гробницата, тя няма аналог в света, където никаде другаде тленни останики не са били приютявани в такъв неповторим разкож.

Няма коментари:

Публикуване на коментар