Translate

неделя, 27 април 2014 г.

Лавандула и ванилия- неочаквано добра комбинация

Когато човек си представи Франция- няма как да не му изникне картина от Прованса с полета лавандула, които те омагьосват в лилава феерия. Освен красиво цвете, лавандулата обаче има и много полезни свойства. А ето и някои интересни факти за нея, които може би не знаете...


  • на езика на цветята лавандулата е символ на отдадеността, късмета, успеха и щастието
  • на езика на ароматите, тя олицетворява здраве и красота, като приложенията й са безкрайни
  • на езика на цветовете, тя е символ на женственост, грация и елегантснот
  • за древните римляни е била може би един от най-скъпите аромати за баня, като се е продавала на цената на цяла месечна надница. Името й идва от глагола lavare (мия).
  • гърците пък я нарекли наард на древния сирийски град Наарда и първи открили, че ако се счука и обработи добре има релаксиращо свойство при изгаряне
  • в християнската религия, тя е символ на чистотата, непорочността и безсмъртието. Зад всичко това има и легенда, която разказва, че ароматът на билката се получил, когато Дева Мария сложила дрехите на новородения Исус Христос да се сушат върху лавандулов храст, който след това разцъфнал и започнал да ухае. Когато сложила после и нейните дрехи на същия храст, те се боядисали в синьо. Затова синият цвят остава основен в нейните иконописни изображения.

Лавандулата често се използва в козметиката, парфюмерията, за тинктури, мехлеми и ароматизатори. Тя се е използвала за лечение и ароматерапия от древни времена, та до днес!
Приложенията на маслото и екстракта от лавандула са толкова много, но най- вече имат антибактериално, успокояващо, релаксиращо и почистващо действие. А дори и засилващо регенерацията на клетките!
Обичам аромата на лавандула, няма как да го сбъркаш. Много отличителен и леко остър.
И когато видях новата серия на Орифлейм-  Discover Parisian Delight- Лавандула и ванилия
се изненадах от комбинацията. Но много добре се допълват чувствената ванилия и свежата лавандула.

А какво да кажем за ванилията, едно от най- използваните съставки в козметиката и ароматите.

Има много почитателки, но има и много на които им е прекалено сладникава и тежка, е мисля, че в комбинацията с лавандулата ще се задоволят всякакви вкусове :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар